فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 85 (بهار 1401)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 85 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین میثمی*، مجید رضایی صفحات 5-31

    «اوراق ودیعه بانک مرکزی» یکی از جدیدترین نوآوری های بانک مرکزی در اجرای عملیات بازار باز در چهارچوب منطبق با شریعت محسوب می شود که دارای ویژگی هایی چون سادگی، مصون بودن از تورم و عدم نیاز به ورود بانک مرکزی در فعالیت های بخش حقیقی اقتصاد برخلاف اوراق مشارکت و سایر انواع صکوک می باشد. پرسش اصلی تحقیق آن است که مدل عملیاتی و مبانی فقهی استفاده از اوراق ودیعه بر اساس مصوبه شورای فقهی بانک مرکزی کدام است و چه ملاحظات شرعی در رابطه با این اوراق اهمیت دارد ؟ یافته های تحقیق که به روش توصیفی و تحلیل محتوا به دست آمده نشان می دهد که در اوراق ودیعه رابطه دارندگان اوراق با بانک مرکزی مبتنی بر عقد ودیعه است و نه قرض و لذا وجوه جمع آوری شده به ملکیت بانک مرکزی در نمی آید؛ بلکه به منظور اجرای عملیات بازار باز انقباضی، مسدود می گردد. زیاده پرداختی در این اوراق نیز تعهد قراردادی محسوب نمی شود که شبهه ربا در رابطه با آن مطرح باشد؛ بلکه مازادی است که به صورت یک طرفه توسط بانک مرکزی با هدف تشویق خریداران اوراق، پرداخت می گردد. همچنین، هر چند مقوله جبران کاهش ارزش پول (جبران مالیت) از جمله مسایل فقهی اختلافی است، اما این چالش خدشه ای در رابطه با الگوی مصوب اوراق ودیعه ایجاد نمی کند؛ چراکه مبنای فقهی- حقوقی پرداخت مازاد در اوراق ودیعه «هبه غیرمشروط» است و نه الزاما پذیرش «جبران مالیت». در نهایت بازار ثانوی اوراق ودیعه با محدودیت مواجه بوده و جهت جلوگیری از شبهه فقهی معاملات پول با پول، صرفا امکان واگذاری اوراق به قیمت اسمی وجود دارد. توصیه سیاستی تحقیق ضرورت نظارت بر اجرای صحیح اوراق ودیعه در عمل و به ویژه جلوگیری از تبدیل شدن هبه غیرمشروط به شرط ضمنی (ارتکازی) در طول زمان و ایجاد شبهه حیله رباست.

    کلیدواژگان: اوراق ودیعه، بانک مرکزی، ربا، هبه، ایران
  • سید علیرضا امین*، حمیدرضا بصیری، غلامعلی معصومی نیا صفحات 33-59

    سبدگردانی، فعالیتی از جانب اشخاص حقوقی خبره در امر سرمایه گذاری موسوم به سبدگردان هاست که طی قراردادی تحت ضوابط و دستورالعمل های مصوب نهاد بورس، به نمایندگی از سرمایه گذار و از محل وجوه نقد، اوراق بهادار و مطالبات وی در مقابل دریافت کارمزدی متناسب با بازده سبد سهام، با اتخاذ استراتژی مناسب و لحاظ انتفاع سرمایه گذار نسبت به نگهداری یا خریدوفروش محتویات سبد در بازار سرمایه پایش صورت می دهند. با وجود نقش پررنگ سبدگردانی در بازار سرمایه و نیز گستردگی دامنه مخاطبان آن، موانعی در مشروعیت سبدگردانی به چشم می خورد که این امر واکاوی فقهی آنها را به  شیوه توصیفی تحلیلی و بررسی منابع کتابخانه ای ضرورت بخشیده است. نتایج گویای آن است که دو عقد وکالت و جعاله از نزدیک ترین عقود معهودی هستند که سبدگردانی قابلیت اندراج تحت آنها را دارد. البته طبق برخی از مبانی، این اندراج با ایراداتی مواجه است؛ اما در این فرض نیز تصحیح سبدگردنی با اختیار نظریه انحصاری نبودن عقود و تمام بودن ادله اعتبار عقود غیرمعهود، امکان پذیر خواهد بود. همچنین پذیرش مشروعیت مورد تعهد سبدگردان به صورت مطلق، هموار نیست. ضمن اینکه در پذیرش مجرد ریسک و خطرپذیری به عنوان منشا مشروع سود، تردید وجود دارد. همچنین ورود ضرر بر مشتریان به دنبال خلاهایی در برخی از مقرره های حاکم بر سبدگردانی، مشروعیت سبدگردانی را با اشکال مواجه می کند.

    کلیدواژگان: سبدگردانی، نهاد مالی، بازار سرمایه، کارمزد متغیر، عقود غیرمعهود، سهام
  • محمدرضا محمدی*، بیت الله اکبری مقدم، آرش هادی زاده، روزبه بالونژاد نوری صفحات 61-103

    رشد اقتصادی، یکی از اهداف مهم اقتصاد کلان در هر جامعه ای می باشد و لذا شناسایی عوامل موثر بر رشد اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علاوه بر عوامل موثر بر رشد اقتصادی که در اقتصاد متعارف به آن پرداخته می شود، نظام اقتصادی اسلام نیز سازوکارهایی را معرفی و ارایه نموده است که نقش بسزایی در رشد اقتصادی جوامع اسلامی دارد. یکی از این سازوکارها زکات می باشد. زکات، سنگ بنای نظام اقتصادی اسلام بوده و دارای آثار اقتصادی و اجتماعی فراوانی است و می تواند نقش مهمی را در رشد اقتصادی جوامع اسلامی ایفاء نماید. هدف اصلی این تحقیق، بررسی نقش زکات در اثرگذاری شوک های پولی و بهره وری بر سرمایه گذاری و رشد اقتصادی ایران با استفاده از داده های سری زمانی فصلی متغیرهای کلان اقتصادی طی دوره 1379 تا 1396 بوده است. برای این منظور، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) کینزی جدید در شرایط اقتصاد بسته برای اقتصاد ایران، به عنوان یک کشور اسلامی با تاکید بر پرداخت زکات تبیین و تصریح گردیده و آن گاه به مقایسه تاثیرات شوک های بهره وری و پولی وارد بر سرمایه گذاری و تولید در دو نظام اقتصاد متعارف و اقتصاد اسلامی پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که به هنگام وقوع شوک های برون زا در اقتصاد اسلامی (با زکات)، سرمایه گذاری و تولید کاهش نمی یابد و زکات اثر منفی بر رشد اقتصادی ندارد.

    کلیدواژگان: زکات، سرمایه گذاری، رشد اقتصادی، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • نفیسه صالح نیا*، محمد مهدی نصر هرندی صفحات 105-134
    در سال های اخیر تجارت الکترونیک به سرعت توسعه یافته و معاملات زیادی از طریق وب سایت ها و اپلیکیشن ها انجام می شود. بر اساس نظریه اطلاعات نامتقارن، معمولا در معامله یکی از طرفین (خریدار یا فروشنده) اطلاعات بیشتری نسبت به طرف دیگر دارد و این امر سبب زیان یکی از آن دو شده و کارایی بازار را مختل می کند. به نظر می رسد معضل اطلاعات نامتقارن در بازارهای اینترنتی از بازارهای فیزیکی بیشتر است. در بازارهای فیزیکی، خریدار و فروشنده یا نماینده آنها از نظر جسمی در معامله حضور دارند؛ درحالی که در تجارت برخط (آنلاین) خریدار و فروشنده حضور فیزیکی و حتی همزمان ندارند. اطلاعات نامتقارن در این معاملات می تواند مربوط به هویت خریدار و فروشنده، کیفیت و کمیت محصول، قیمت، عملیات پرداخت، تحویل، تعهدات قرارداد و غیره باشد. به دلیل اهمیت تقارن اطلاعات در کارایی بازار، فروشندگان برخط سعی در کاهش اطلاعات نامتقارن از روش های مختلف دارند. در مقاله حاضر تحلیل محتوای تجارب کاربران بازارهای اینترنتی کالاهای دست دوم، نشان می دهد اطلاعات نامتقارن، پیامدهای منفی زیادی به دنبال داشته است. تحلیل متون اسلامی نیز گویای آن است که در اسلام احکامی جهت ازبین بردن و یا کاهش عدم تقارن اطلاعات وجود دارد که در صورت استفاده از آن در تنظیم قوانین معاملات اینترنتی می توان تا حد زیادی پیامدهای منفی را کاهش داد. پلتفرم های واسطه معاملات برخط باید در معاملات نقش نظارتی داشته باشند و بر اساس قوانین اسلامی در مواقع بروز اختلاف داوری کنند تا کارایی معاملات افزایش یافته و از مغبون نمودن یکی از طرفین جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: اطلاعات نامتقارن، بازار آنلاین، کالای دست دوم، آموزه های اسلامی، تجارت الکترونیک
  • نادر نامدار*، مهدی مرادی، یعقوب محمودیان، مهدی صادقی شاهدانی، رقیه حسن زاده صفحات 135-160
    خمس در اسلام به ویژه بین جوامع شیعه از مهم ترین وجوهات شرعی برای پی ریزی اقتصاد اسلامی می باشد؛ بنابراین پیش بینی دقیق مقدار آن، برای اطمینان از تامین بلندمدت و پایدار، برنامه ریزی و هدفگذاری مالی در اقتصاد اسلامی در ایجاد خزانه اسلامی[1] بسیار اهمیت دارد. هدف این پژوهش توصیفی- اکتشافی نیکویی برازش محاسبه های انجام شده خمس بالقوه کشور طی سال های 13801393 و طراحی معادله ریاضی برای پیش بینی مقدار خمس بالقوه در اقتصاد اسلامی ایران با استفاده از معادله درجه سوم و چهارم سری فووریه در نرم افزار Matlab  می باشد. ضمن محاسبه انواع خمس، نتایج پژوهش ضریب تعیین برابر با 9521/0 برای خمس کل، 9027/0 برای خمس درآمد و 9561/0 برای خمس معدن و ضریب تعیین تعدیل شده به ترتیب 8443/0، 7892/0 و 9048/0 و مربع میانگین خطاها به ترتیب 444/1، 55/6 و 732/4 به دست آمد که نشان از نیکویی برازش دقیق محاسبات انجام شده است. در این مقاله برای هر یک از دو خمس و خمس کل فرمول محاسبه با خروجی ضرایب اختصاصی ثبت شده توسط نرم افزار متلب که روشی کارآمد در پیش بینی نتایج در علوم دیگر می باشد، ارایه شده، که قادر به پیش بینی دقیق انواع خمس در خزانه اقتصاد اسلامی ایران می باشد. ضریب همبستگی ضریب ده گانه معادله ها 95 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: خمس، سری فووریه، اقتصاد اسلامی، خزانه اسلامی
  • اصغر ترابی اسفینایی، میر فیض فلاح*، سید کاظم چاووشی، رضا غلامی جمکرانی صفحات 161-187

    از عوامل بسیار مهم در سرمایه گذاری و تامین مالی در جامعه مسلمانان و کشورهای اسلامی تطابق نوع سرمایه گذاری، روش های تامین مالی و عقود با موازین شرعی است (در ایران مطابقت با فقه امامیه مدنظر است). در کنار این موضوع قوانین حاکم بر معاملات و قراردادها در جهت حفظ امنیت سرمایه گذاری، ارتقا و ثبات اقتصادی، بزرگ ترین دغدغه پیش روی شرکت ها، سرمایه گذاران، حقوقدانان و مسیولان بوده است. در این پژوهش به بررسی فقهی، قانونی و اقتصادی سرمایه گذاری جسورانه که به عنوان یکی از راه های تامین منابع مالی شرکت های نوپا و با ایده های فناورانه در بازار بین المللی بوده و در بیشتر کشورهای اسلامی نیز در دو دهه گذشته مورد توجه بوده و همچنین راهگشای توسعه و پیشرفت شرکت های کوچک و متوسط در ایران است، پرداخته می شود. استفاده از این رویه سرمایه گذاری نیاز به آسیب شناسی در حوزه های مختلف دارد که سه محور اصلی آن یعنی فقه، قانون و اقتصاد در این پژوهش با استفاده از نظرات خبرگان در دو مرحله به صورت پرسشنامه ای، در جامعه ای متشکل از قانونگذاران، اساتید حوزه و دانشگاه و مدیران شرکت های دانش بنیان انجام شد؛ بعد از محاسبه روایی و پایایی و نهایتا با استفاده از روش پیمایشی و نیز تحلیل سلسله مراتبی و گزینش سه معیار اصلی و 26 زیرمعیار به آسیب شناسی سرمایه گذاری پرداخته شده و اولویت بندی آن نیز مشخص گردید. یافته تحقیق این است که جامعه سرمایه گذار در ایران نسبت به نوع قراردادها و عدم اطمینان به پایبندی به قواعد اسلامی در قراردادها، حقوق مالکیت و همچنین ثبات در شاخص های اقتصادی نگرانی حادی دارد و در نهایت مقاله راهکارهای اصلاحی را ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: مالی اسلامی، اقتصاد اسلامی، سرمایه گذاری، سرمایه گذاری جسورانه، تامین مالی
|
  • Hossein Meisamy *, Majid Rezai Pages 5-31

    Central bank Wadiah Sukuk is one of the latest innovations of the Iranian Central Bank in the implementation of open market operations in accordance with Sharia, which has features such as simplicity, protection from inflation, and no need for the Central Bank to enter the activities of the real sector of the economy (unlike other types of Sukuk). The main question of the research is what is the operational model and jurisprudential principles of using Wadiah Sukuk based on the decision of the jurisprudential council of the Iranian Central Bank and what are the religious considerations related to this instrument? The research findings obtained by the descriptive method and content analysis show that in Wadiah Sukuk, the holders' relationship with the central bank is based on a Wadiah contract and not a loan contract, and therefore the collected funds do not become the property of the central bank; It is blocked in order to carry out contractionary open market operations. Overpayment on this Sukuk is also not a contractual obligation; It is a surplus paid unilaterally by the central bank to encourage buyers. Also, although the issue of compensation for the devaluation of money is one of the disputed jurisprudential issues, this challenge does not cause any damage to the approved pattern of Wadiah Sukuk; Because the jurisprudential-legal basis of overpayment in this Sukuk is "unconditional gift". Finally, the secondary market of Wadiah Sukuk is limited and in order to prevent the jurisprudential doubt of money-money transactions (Riba), it is only possible to transfer the Sukuk at face value. The research policy recommendation is the need to monitor the proper execution of the Wadiah Sukuk in practice and in particular to prevent the unconditional gift from becoming an implicit condition (or association) over time and creating suspicion of usury.

    Keywords: Wadiah Sukuk, Central bank, Usury, gift, Iran
  • سیدعلیرضا Amin *, Hamidreza Basiri, Gholamali Masuminia Pages 33-59

    Portfolio management is an activity by investment legal entities in the field of investment called portfolio management, which under a contract under the rules and instructions approved by the stock exchange institution, on behalf of the investor and from the place of cash, securities and receivables, in return Receiving a commission commensurate with the return of the stock portfolio, by adopting an appropriate strategy and in terms of the investor's profit, monitors the maintenance or purchase and sale of the contents of the portfolio in the capital market. Despite the prominent role of portfolio management in the capital market and the wide range of its audience, there are obstacles in the legitimacy of portfolio management, which has necessitated their jurisprudential analysis in a descriptive-analytical manner and the study of library resources. . The results indicate that the two contracts of power of attorney and forgery are the closest contractual contracts under which portfolio management can be entered. Of course, according to some sources, this entry has some drawbacks. But even in this case, the correction of the neck basket will be possible with the option of the theory of non-exclusivity of contracts and the completeness of the evidence for the validity of non-contractual contracts. Also, accepting the legitimacy owed by the portfolio manager is absolutely not smooth. At the same time, there are doubts about the single acceptance of risk and risk-taking as a legitimate source of profit. Also, the loss of customers due to gaps in some of the regulations governing portfolio management, the legitimacy of portfolio management is challenged.

    Keywords: Portfolio management, Financial Institution, Capital Market, Variable commission, Unusual contracts in the era of Sharia, Stocks
  • Mohammad Reza Mohammadi *, Beitollah Akbarimoghadam, Arash Hadizadeh, Roozbeh Baloonejad Noury Pages 61-103

    Economic Growth is one of the Important Goals of Macroeconomics in any Society and Therefore Identifying the Factors Affecting Economic Growth is of Particular Importance. In addition to the Factors Affecting Economic Growth that are Addressed in the Conventional Economy, the Islamic Economic System has also Introduced and Presented Mechanisms that Play an Important Role in the Economic Growth of Islamic Societies. One of these Mechanisms is Zakat. Zakat is the Cornerstone of the Islamic Economic System and has many Economic and Social Effects and can play an Important Role in the Economic Growth of Islamic Societies. The Main Purpose of this Study was to investigate the Role of Zakat in The Effect of Monetary and Productivity Shocks on Investment and Economic Growth in Iran Using Seasonal Time Series Data of Macroeconomic Variables during the Period 1379 to 1396. For this Purpose, a New Keynesian Stochastic Dynamic General Equilibrium (DSGE) Model in a Closed Economy for the Iranian Economy, as an Islamic Country with an Emphasis on Zakat Payment, is explained and then Compared with the Effects of Productivity and Monetary Shocks on Investment and Production is discussed in two Systems of Conventional Economics and Islamic Economics. The Results show that when External Shocks Occur in the Islamic Economy (with zakat), Investment and Production do not Decrease and Zakat has no Negative Effect on Economic Growth.

    Keywords: Zakat, Investment, economic growth, Stochastic Dynamic General Equilibrium Model
  • Nafiseh Salehnia *, Mohammad Mahdi Nasr Harandi Pages 105-134
    In recent years, e-commerce has developed rapidly and many transactions are made through websites and applications. According to asymmetric information theory, one party (buyer or seller) usually has more information than the other party in the transaction, and this causes loss of one of the two and disrupts the efficiency of the market. The problem of asymmetric information in online markets seems to be greater than in physical markets. In physical markets, the buyer and seller or their representative are physically present in the transaction; In online commerce, on the other hand, buyers and sellers do not have a physical presence, even at the same time. Asymmetric information in these transactions can be related to the identity of the buyer and seller, the quality and quantity of the product, price, payment operations, delivery, contract obligations and so on. Because of the importance of information symmetry in market efficiency, online marketers try to reduce asymmetric information in a variety of ways. In the present article, content analysis of the experiences of users of online markets for second-hand goods shows that asymmetric information has many negative consequences. Analysis of Islamic texts also indicates that in Islam there are rules to eliminate or reduce information asymmetry, which if used in the regulation of Internet transactions can greatly reduce the negative consequences. Online trading intermediary platforms should have a supervisory role in transactions and judge in accordance with Islamic law in cases of dispute in order to increase the efficiency of transactions and prevent one party from being deceived.
    Keywords: asymmetric information, Islamic Teachings, E-commerce, Online market, Second hand goods
  • Nader Namdar *, Mehdi Moradi, Yaqob Mahmodian, Mahdi Sadeghi Shahdani, Roghayieh Hasanzadeh Pages 135-160
    Khums in Islam, especially among Shiite communities, is one of the most important religious aspects for the establishment of the Islamic economy. Islamic economics is very important for creating an Islamic treasury. The purpose of this good descriptive-exploratory research is to fit the calculations made of the country's potential Khums during the years 1380 to 1393 and design a mathematical equation to predict the amount of potential Khums in the Islamic economy of Iran using the quadratic equation of the Fourier series in Matlab software. While calculating the types of Khums, the results of the research have a coefficient of determination R2 equals to 0.9521 for total Khums, 0.9027 for revenue Khums and 0.9561 for mining Khums and a modified coefficient of determination R2 Adjustment are 0.8443, 0.7892 and 0.9048, respectively, with a coefficient of correlation 95% was obtained, which indicates the goodness of accurate fit of the calculations. In this article, for each of the two Khums, the calculation formula with the output of specific coefficients recorded by MATLAB software is presented, which is an efficient method in predicting results in other sciences; which is able to accurately predict the types of Khums in the treasury of the Islamic economy of Iran.
    Keywords: Khums, Fourier series, Islamic economy
  • Asghar Torabiesfinaee, Mirfyz Fallah *, Sayed Kazem Chavoshi, Reza Gholami Jamkarani Pages 161-187

    One of the most important factors in investment and financing in the Muslim community and Islamic countries is the conformity of the type of investment, financing methods and contracts with sharia standards (in Iran, compliance with Imami jurisprudence is considered). In addition, the laws governing transactions and contracts in order to maintain investment security, promotion and economic stability, has been the biggest concern of companies, investors, as well as lawyers and officials. This study examines the jurisprudential, legal and economic aspects of bold Islamic investment, which is one of the ways to finance start-ups with technological ideas in the international market and in most Islamic countries in the last two decades. It is considered and also paves the way for the development and progress of small and medium companies in Iran. The use of this investment procedure requires pathology in various fields, the three main axes of which are jurisprudence, law and economics in this research, using the opinions of experts in two stages in the form of a questionnaire, in a society consisting of legislators. The professors of the seminary and the university and the managers of the knowledge-based companies were interviewed after the calculation of validity and reliability and finally using the survey method as well as hierarchical analysis and selection of three main criteria and 26 sub-criteria was also identified. The research finding is that the investing community in Iran is acutely concerned about the type of contracts and the lack of confidence in adhering to Islamic rules in contracts, property rights, as well as stability in economic indicators. Finally, it offers remedial solutions.

    Keywords: Islamic Finance, Islamic economics, Investment, Venture Capital, Financing.